Catalunya

8 de setembre: Reivindicació de la solidaritat

cap%c3%a7alera

Un any més, en plena Festa Major eugenienca i a punt de marxar cap a la veïna Vila de Salt a viure una Diada per la República catalana, recordem, que no celebrem, de manera crítica i reivindicativa, el Dia Internacional de l’Alfabetització instaurat per la UNESCO fa 50 anys «a fi de mobilitzar la comunitat internacional i fomentar lalfabetització com a instrument per a apoderar les persones, les comunitats i les societat. No celebrem res perquè no volem participar en el teatre anual dels discursos sense contingut i fora de la realitat dels que neguen el dret universal a l’educació per activa o per passiva. Aquest any la UNESCO celebra l’efemèride amb el lema “Llegir el passat, escriure el futur”. Maco i ben trobat. Com el missatge de la seva Directora General: El món ha canviat des de 1966, però la nostra determinació de proporcionar a cada dona i cada home les competències, les capacitats i les oportunitats necesries per tal de fer realitat les seves aspiracions, en la dignitat i el respecte, segueix essent infrangible . Lalfabetització es la base per a construir un futur més sostenible per a tothom Però tanta retòrica, tanta fullaraca, amaga sempre les causes que mantenen, en plena època d‘extraordinàries i sorprenents tecnologies de la informació i la comunicació que ens han portat al paradís de la tan pomposament anomenada «societat del coneixement», una cruel paradoxa: prop de 800 milions de persones de 15 o més anys d’arreu del món encara no saben llegir ni escriure. Persones majoritàriament amb un perfil concret: dones, pobres i indígenes o integrants de minories ètniques, lingüístiques o religioses. Fet absolutament lògic en el marc del sistema capitalista generalitzat arreu.
I parlem només de l’analfabetisme absolut. No entrem aquí al camp extens dels analfabetismes en plural: el funcional, el de retorn, el digital, el polític,… que mantenen permanentment activa i ocupada l’escola del món a l’inrevés que ens descriu Eduardo Galeano.
Però, malgrat tot, des de l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador, AEPCFA, tornem a cridar ben fort: No ens resignem! I, com es deia en una pancarta dels joves brigadistes que participen en l’alfabetització a la costa carib nicaragüenca «Mientras existan iletrados siempre tendremos fuerzas para enseñarles a leer y escribir». Continuem, doncs, la lluita, el nostre compromís està assegurat. I aquest 8 de setembre continuem reivindicant la solidaritat. La solidaritat d’institucions, d’organitzacions i de persones que vulguin somiar amb nosaltres un món culte i alfabetitzat. Conscients que només a partir d’aquí podrem somiar mons en pau, més lliures i justos.
Nosaltres també, a la nostra manera, volem avui “Llegir el passat, escriure el futur” amb un senzill tríptic: Llegim el passat amb un article de Gabriela Selser, sobre la seva vivència de la Croada Nacional d’Alfabetització de Nicaragua, 1980, i escrivim el futur des de l’afecte que uneix dos mars germans, el Carib i la Mediterrània, amb una crònica de l’AEPCFA-Girona sobre la cooperació gironina amb l’alfabetització de la comunitat indígena rama de l’illa de Rama Cay, Bluefields, La cooperació: una font d’esperança, i la informació sobre l’Operatiu «El sueño que fue» que voldria refermar la solidaritat catalana i dels pobles d’Espanya i d’Europa amb l’Ofensiva final que treballa per declarar la Nicaragua Indígena Territori Lliure d’Analfabetisme. Tot en aquest bloc a continuació.
I conscientment a contracorrent en aquestes «societats líquides» manufactureres de l’idiota col·lectiu no ens cansem de repetir-ho: Continuem la lluita, mantenim ferm el nostre compromís i reivindiquem la solidaritat com la inesgotable i necessària font de tendresa de les persones i els pobles.
I res de mirar cap a l’altre costat. Mai!
AEPCFA-Girona
Fuente: http://aepcfagirona.blogspot.com.es/

 
 
El 23 de julio se realizo en Catalunya un Canto en saludo a la Revolución Popular Sandinista. Esta actividad se realizo en marco de la celebración del 26 de julio, por lo compañeros del DEFENSEM CUBA.

A la actividad asistieron los distintos embajadores de los paises que integran el ALBA, se conto con la presencia de la compañera Natalia Quant, quien dijo unas palabras y con el cantante y compositor Nicaraguense: Xavier López


 
El 19 de Julio los compañeros de la Brigada Rubén Darío, realizaron una saludo a la Revolución Popular Sandinista con una exposición sobre los logros y avances del Gobierno Sandinista, en especial lo referente a los programas sociales en el área de educación.
Explicaron el trabajo de la Brigada Rubén Darío, labor que vienen haciendo en Nicaragua desde hace 17 años.
Dicha actividad fue apoyada por los compañeros de Casa del Poble. Terrassa.

CATALUNYA. 23 JULIO. 18h. CANTO EN SALUDO AL 37 ANIVERSARIO DE LA REVOLUCIÓN SANDINISTA


En Catalunya, este 19 de julio xerrada amb Beatriz Vázquez i Gabriel Gil. Brigada Rubén Darío.
37 anys de la Revolució Sandinista.13695221_10210429109944273_1102209408_n

23 de Julio: Un CANTO en saludo al 37 Aniversario de la Revolución Popular Sandinista, en Rubí – Catalunya
13754695_10153575810176898_429659469810090581_n
15 DE JULIOL FESTA ANUAL DE SOARPAL. 30 ANYS D’AGERMANAMENT y celebración del 37 aniversario de la Revolución Popular Sandinista.

30 ANYS D’AGERMANAMENT ARBÚCIES-PALACAGÜINA

 Divendres 15 de juliol de 2016
13592729_1061575567267625_636313015391546033_n
El proper dissabte 18 de juny tenim una cita a Girona amb la Solidaritat amb majúscula. L’AEPCFA, Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador, porta a terme l’ofensiva final cercant la definitiva victòria sobre l’analfabetisme en la Nicaragua indígena. Aviat es clourà una experiència que, durant prop d’una dècada, ha fet possible l’alfabetització dels pobles miskitos, mayagnas i rames de la costa carib tancant el cercle de l’eradicació de l’analfabetisme. Una experiència dura, complexa i plena de dificultats pedagògiques, organitzatives i logístiques. Una experiència acompanyada sempre per la cooperació catalana, i, molt especialment, pels ajuntaments liderats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Malgrat això, no sempre hem sabut visualitzar com calia aquest intens esforç cooperatiu, aquest permanent acompanyament i, encara menys, traduir-lo en ensenyances, en sensibilització i en valors solidaris.
És per això que en la celebració del 30è aniversari de la creació del Fons Català, hem treballat en l’organització d’una Jornada dirigida a totes aquelles persones que des dels nostres ajuntaments, organitzacions, moviments, universitats i centres educatius i els mil i un indrets fonts inesgotables d’una cooperació solidària han acompanyat d’alguna manera el somni i la lluita del poble nicaragüenc per una pàtria culta i alfabetitzada. Serà el moment de compartir una abraçada fraternal i recordar i recordar-nos que la solidaritat és avui més que mai la tendresa dels pobles.
Us hi esperem, doncs.
Salut!
Sebas Parra, AEPCFA-Girona
Fuente: http://aepcfagirona.blogspot.com.es/